Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

8+1 Γυναίκες Δεν Κλείνουν τα Μάτια τους στη Βία κατά των Γυναικών



«Απ-οχτώ Μηδενική Ανοχή στη Βία κατά των Γυναικών»

Τέταρτη ημέρα της εκστρατείας ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, και είναι ιδιαίτερη τιμή για μας να φιλοξενούμε την κα Αγγελική Γιαννακίδου. Η Αγγελική Γιαννακίδου γεννήθηκε στον Αγ. Νικόλαο Χαλκιδικής το 1947. Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης. Από το 1967 που κατοικεί στην Αλεξανδρούπολη, ασχολείται  με την έρευνα (καταγραφές) και τη συλλογή υλικού του λαϊκού πολιτισμού της Θράκης. Είναι  παντρεμένη με τον Πολυχρόνη Γιαννακίδη και μητέρα δύο υιών και 6 εγγονιών.
Η βιωματική της σχέση με το χώρο της Θράκης όπως και η ανάγκη  διατήρησης της μνήμης αυτού του τόπου, την οδήγησαν στην ίδρυση του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης το οποίο στεγάζεται στη 14η Μαΐου 63 σ' ένα μισθωμένο πέτρινο νεοκλασικό του 1899. Ένα έργο  αυτοχρηματοδοτούμενο, το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα από το πάθος της για την παράδοση της Θράκης και με την οικονομική και ηθική συμπαράσταση της οικογένειάς της. Το μουσείο προτάθηκε για βραβείο το 2005 από τον Πανευρωπαϊκό Οργανισμό Μουσείων όπου και έλαβε εύφημο μνεία. 


Αγγελική Γιαννακίδου, Ερευνήτρια Ιδρύτρια του Ε.Μ.Θ: «Η γυναίκα είναι φορέας της ίδιας της Ζωής και της δημιουργίας. Πίσω από την “πρόσοψη της δημόσιας ανδρικής κυριαρχίας”  διαπιστώνεται η πραγματικότητα της άτυπης και ανεπίσημης δύναμης των γυναικών. Είναι ο κεντρικός άξονας της οικογένειας, έχει τη δύναμη να παρεμβαίνει και να δρομολογεί εξελίξεις καθώς οι όποιες αλλαγές στο ρόλο της, καλλιεργούν διεργασίες που έχουν αντίκτυπο στην οικογένεια και αναπόφευκτα στην κοινωνία. Στη Δύση φαίνεται να κερδίσαμε πολλά με αντίτιμο να καταθέσουμε και να απεμπολήσουμε πολλά…κινδυνεύουμε να χάσουμε το γιατί των αγώνων μας. Εμείς στη Δύση εγκλωβισμένες στην εικόνα και οι γυναίκες στην Ανατολή, στη φυλακή του τσαντόρ που σηματοδοτεί και τον μοναδικό ρόλο και λόγω ύπαρξής τους, αυτόν της μάνας. Η παιδεία είναι ο δρόμος επαναπροσδιορισμού του ρόλου μας στη Δύση και της διεκδίκησης του αυτοσεβασμού στην Ανατολή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου