Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο Φεστιβάλ «Ο Φάρος της Ισότητας» στην Αλεξανδρούπολη



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Διήμερο Φεστιβάλ «Ο Φάρος της Ισότητας» από το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης που πραγματοποιήθηκε στις 21 & 22 Νοεμβρίου 2019, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Κατά τη διάρκεια του εν λόγω Φεστιβάλ, το κοινό είχε τη δυνατότητα να λάβει έντυπο ενημερωτικό υλικό του Συμβουλευτικού Κέντρου και να παρακολουθήσει ένα σύνολο δράσεων που περιελάμβανε έκθεση φωτογραφίας, προβολή κοινωνικής ταινίας, ενημερωτική ομιλία, μουσική συναυλία και χορευτικά δρώμενα. Σκοπός της εν λόγω πρωτοβουλίας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, αναφορικά με το ζήτημα της έμφυλης βίας και ειδικότερα η εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων που καθιστούν τη βίαιη συμπεριφορά αποδεκτή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Μαρία Συρεγγέλα, Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων, τίμησε το Φεστιβάλ τόσο με την παρουσία της όσο και με την ομιλία της στην κεντρική εκδήλωση με θέμα «Γυναικοκτονία: Λέξη που ενοχλεί;» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019, στο Νομαρχείο στην Αλεξανδρούπολη. Η κα Συρεγγέλα αναφέρθηκε ενδεικτικά τόσο στην απρόσκοπτη λειτουργία του ολοκληρωμένου και συνεκτικού Πανελλαδικού δικτύου για την αντιμετώπιση και στήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί βία (Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας) όσο και στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Στο πάνελ των ομιλητών η διακεκριμένη και εξαιρετική κα Σεβαστή Χατζηφωτίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ, η οποία ανέπτυξε εκτενώς το ζήτημα της έμφυλης βίας και ειδικότερα το φαινόμενο της γυναικοκτονίας, η οποία έχει μετατραπεί σε παγκόσμια μάστιγα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο ΟΗΕ. Συντονίστρια της εκδήλωσης η πάντα εύστοχη και με ευαισθησία στα κοινωνικά ζητήματα κα Όλγα Ορφανίδου, Δημοσιογράφος της ΕΡΤ.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το κοινό είχε τη δυνατότητα να βιώσει δυνατά συναισθήματα από την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Βιτρίνα», σε σκηνοθεσία της εξαιρετικής και προσιτής κας Μαρίας Βίτσα και βιντεογράφηση του αξιόλογου και άκρως δημιουργικού κου Αλέξη Καδόγλου. Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμπολίτες μας μπορούσαν να ξεναγηθούν στο φουαγιέ του Νομαρχείου και να απολαύσουν από κοντά την εντυπωσιακή/σοκαριστική έκθεση φωτογραφίας του άψογου επαγγελματία φωτογράφου και ανοιχτό σε νέες ιδέες κου Δήμου Μπαμπλή, ο οποίος κατάφερε με ευαισθησία να αποτυπώσει τα ορατά και «αόρατα» σημάδια της βίας που υφίστανται οι γυναίκες.
Το μουσικό μέρος της κεντρικής εκδήλωσης του Φεστιβάλ επιμελήθηκε ανιδιοτελώς η μοναδική και καταξιωμένη μουσικός κα Μερόπη Κολλάρου, Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Αλεξανδρούπολης, ενώ μέλη/χορευτές του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης «Dance Art Academy» πλαισίωσαν την εν λόγω εκδήλωση με μία μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του ιδιαίτερα ταλαντούχου και με πάθος για τη δουλειά του κ. Ευγένιου Μαυρόπουλου.
Το Φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Εκκλησίας, Βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης -  Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, του Δήμου Αλεξανδρούπολης, της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας-Παράρτημα Αλεξανδρούπολης, του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, αλλά και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών μονάδων, συλλόγων, φορέων, υπηρεσιών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Σε συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας του 2ου Φεστιβάλ Ισότητας των Φύλων, το Συμβουλευτικό Κέντρο θέτει ως βασικό σκοπό την καθιέρωσή του ως θεσμού της Αλεξανδρούπολης, ενισχύοντας την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και αναδεικνύοντας την ουσιαστική ισότητα των φύλων στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου