Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Το σπίτι δεν αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για όλες τις γυναίκες!!!



Η προτροπή όλων είναι να μείνουμε στο σπίτι για να είμαστε υγιείς και ασφαλείς. Όμως, για πολλές γυναίκες το σπίτι δεν είναι ένα ασφαλές καταφύγιο, και δυστυχώς, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές κακοποιημένες γυναίκες που αναγκάζονται να βρίσκονται συνεχώς, και χωρίς τρόπο διαφυγής, σε ένα τοξικό οικογενειακό περιβάλλον, εγκλωβισμένες στον ίδιο χώρο με τους θύτες.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάρτηση (αρχές Απριλίου) της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων, καταγράφεται μια αύξηση των περιστατικών έμφυλης βίας, κάτι το οποίο συμβαίνει γενικότερα σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού, κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας πολλών γυναικών που υφίστανται βία να το καταγγείλουν υπό την επήρεια του φόβου και την επίγνωση του κινδύνου (παραμονή του θύτη εντός της οικίας). Για τον λόγο αυτόν, από την προηγούμενη εβδομάδα βρισκόμαστε σε μια καθημερινή και πολύ στενή συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και ειδικότερα με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ζαμπούκη Ιωάννη, ώστε να σχεδιάσουμε από κοινού και να υλοποιήσουμε μια βιώσιμη λύση σε μια ενδεχόμενη αναγκαία απομάκρυνση της γυναίκας-θύμα βίας (και των ανήλικων παιδιών της) από την οικία και συνακόλουθα από την κακοποιητική σχέση.
Με πρωτοβουλία, λοιπόν, του ίδιου του Δημάρχου, ο οποίος προσεγγίζει πάντα με ιδιαίτερη ευαισθησία το κοινωνικό ζήτημα της έμφυλης βίας, εξασφαλίστηκε ένας ασφαλής χώρος προσωρινής φιλοξενίας των γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, μέχρι την ολοκλήρωση όλων των τυπικών διαδικασιών (π.χ. ιατρικές εξετάσεις) που είναι απαραίτητες για την εισαγωγή τους σε Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών που ανήκουν στο πανελλαδικό δίκτυο της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προσωρινής φιλοξενίας, οι εν λόγω γυναίκες θα λαμβάνουν δωρεάν όλες τις υπάρχουσες υποστηρικτικές υπηρεσίες από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου (ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική), ανάλογα πάντα με το αίτημά τους.
Εν μέσω, λοιπόν, της σκληρής πραγματικότητας της εποχής μας, χαιρετίζουμε τη συγκεκριμένη ενέργεια του Δημάρχου, συμβάλλοντας από την πλευρά μας τα μέγιστα για την επιτυχή έκβαση του συγκεκριμένου εγχειρήματος που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με σκοπό φυσικά τη διευκόλυνση των γυναικών-θυμάτων βίας να καταγγείλουν τα περιστατικά και να αποδράσουν από την κακοποιητική σχέση.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης 2551025629.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου