Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Εκπαιδευτική Ημερίδα σε επαγγελματίες υγείας του ΠΓΝΑ



Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020 είχαμε τη χαρά να βρεθούμε κοντά σε εξαιρετικούς/ές και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένους/ες επαγγελματίες υγείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και να πραγματοποιήσουμε Εκπαιδευτική Ημερίδα με τίτλο «Αναγνώριση & Διαχείριση Περιστατικών Βίας κατά των Γυναικών». Η εν λόγω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα Εκπαίδευσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας (1ο επίπεδο), σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΠΓΝΑ και το Αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου Ποιότητας, Έρευνας & Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης ΠΓΝΑ. Σκοπός της ημερίδας ήταν η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε εργαλεία ανίχνευσης και διάγνωσης της βίας, καθώς και η περίθαλψη των γυναικών-θυμάτων βίας με συγκεκριμένες πρακτικές που υιοθετούν την οπτική του φύλου. Φαίνεται ότι ο έγκαιρος εντοπισμός της κακοποίησης συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαγνωστική-υποστηρικτική διαδικασία, δίνοντας σιγουριά στη/στον γιατρό για την εγκυρότητα της διάγνωσης.
Στο πάνελ των ομιλητών/τριών η κα Μαρία Βαγενά, Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΠΓΝΑ, η κα Ραχήλ Παπαδοπούλου, Παθολόγος-Εντατικολόγος-Επιμελήτρια Β΄ ΤΕΠ ΠΓΝΑ, η κα Αρχοντία Κύρογλου, Ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, η κα Χριστίνα Γκασίδου, Κοινωνική Λειτουργός του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, η κα Βασιλική Κοκκινίδου, Ψυχολόγος-Θυματολόγος-Αν. Διοικήτρια Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, η κα Δήμητρα Μπαΐρα, Δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και η κα Αργυρώ Κασίδα, Αστυνόμος Α΄ - Υπεύθυνη Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Δ/νσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.
Θεωρούμε ότι μέσα από την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση είναι δυνατόν να τροποποιηθούν οι στάσεις και οι αντιλήψεις των γιατρών και των νοσηλευτών απέναντι στο ζήτημα της έμφυλης βίας. Ένα ζήτημα το οποίο σύμφωνα με το Ψήφισμα 49.25 της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στην 6η συνάντηση ολομέλειας της 2ης Μαΐου 1996, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας με διαστάσεις επιδημίας που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης το αποκάλεσε ως «επείγουσας σημασίας ζήτημα δημόσιας υγείας». Είναι φανερό, λοιπόν, ότι οι Υπηρεσίες Υγείας έχουν μια ειδική ευθύνη στην διαπίστωση της βίας και στη σωστή ιατρική και ψυχοκοινωνική αντιμετώπιση των περιστατικών, αφού σε πολλές περιπτώσεις στο μόνο σύστημα που απευθύνονται οι γυναίκες-θύματα βίας είναι το Ιατρικό.
Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Δημήτρη Αδαμίδη, πρώην Διοικητή ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης και την κα Μαρία Βαγενά, Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΠΓΝΑ για την άψογη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, καθώς και όλους/ες όσους/ες παρευρέθηκαν στην ημερίδα για το αυξημένο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους. Είμαστε βέβαιοι/ες ότι η διασύνδεση του Συμβουλευτικού Κέντρου με τις υπηρεσίες υγείας θα συμβάλει σημαντικά στην δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου υποστήριξης με απώτερο σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου