Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας Δήμου Αλεξανδρούπολης

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2013 και παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής για την ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας. Στελεχώνεται με εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό: ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και κοινωνιολόγο. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και διατηρείται το απόρρητο της συμβουλευτικής.
 Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 07:00 - 15:00 και βρίσκεται στο Β΄ ΚΑΠΗ (1ος όροφος), Καρτάλη 2. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2551025629 και email: isotita@alexpolis.gr
Το Συμβουλευτικό Κέντρο εντάσσεται στο Δίκτυο των 61 Δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών που σχεδιάσθηκε και υλοποιείται από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ). Το Δίκτυο περιλαμβάνει επίσης:
- Την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 (με αστική χρέωση), η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση/365 ημέρες τον χρόνο και προσφέρει υπηρεσίες πληροφόρησης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες-θύματα όλων των μορφών βίας
- 40 Συμβουλευτικά Κέντρα που λειτουργούν σε Δήμους
- 19 Ξενώνες Φιλοξενίας των γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους
- 2 Ξενώνες Φιλοξενίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ)
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης παρέχει εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες σε γυναίκες, όπως:
·        Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας
·        Υπηρεσίες παραπομπής των θυμάτων σε φορείς όποτε αυτό απαιτείται (σε ξενώνες, κέντρα υγείας, σε αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, κ.ά.)
·        Υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής και πληροφόρησης σε συνεργασία με νομικούς και δικηγορικούς συλλόγους
·        Υπηρεσίες συμβουλευτικής σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας
Απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί σωματική, ψυχολογική ή οικονομική βία (ενδοοικογενειακή, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό, εμπορία και διακίνηση κ.ά.) Γενικότερα, απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που έχουν καταπατηθεί τα ατομικά τους δικαιώματα λόγω φύλου.
Στους στόχους του Συμβουλευτικού Κέντρου είναι μεταξύ άλλων η πολλαπλή υποστήριξη των θυμάτων, καθώς και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.


                                                                  Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου

                                       Χριστίνα Γκασίδου, Κοινωνική Λειτουργός
                                                                Αρχοντία Κύρογλου, Ψυχολόγος
                                                               Δημήτρης Στεφανίδης, Κοινωνιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου